تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان
برای بسیاری از ما، بررسی اینستاگرام، فیس بوک، تیک تاک و سایر رسانه های اجتماعی بخشی از روال عادی ماست. در سال 2023، حدود 4.9 میلیارد کاربر شبکه های اجتماعی در سراسر جهان وجود داشت. هر فرد به طور متوسط روزانه 145 دقیقه را در شبکه های اجتماعی صرف می کند.
مشاهده پست های دوستان و خانواده در سراسر جهان می تواند راهی برای ایجاد احساس ارتباط بیشتر در شما باشد. با این حال، استفاده از رسانه های اجتماعی یک جنبه تاریک دارد.
شبکه های اجتماعی می توانند با دامن زدن به اضطراب، افسردگی، تنهایی و FOMO (ترس یا از دست دادن) بر سلامت کلی ما تأثیر منفی بگذارند. این مسائل به ویژه در نوجوانان و جوانان شایع است.
شبکه های اجتماعی اینجا باقی مانده اند و به تکامل خود ادامه خواهند داد و تهاجمی تر خواهند شد. اگر زمان زیادی را در رسانه های اجتماعی سپری می کنید و احساس غم، نارضایتی، ناامیدی یا تنهایی می کنید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که رابطه خود را با حضور آنلاین خود دوباره بررسی کنید.
درک اینکه چگونه شبکه های اجتماعی بر سلامت روان و رفاه کلی ما تأثیر می گذارد برای خود و عزیزانتان مهم است.
استفاده از شبکه های اجتماعی ممکن است احساس اضطراب و افسردگی را به ویژه در نوجوانان و جوانان افزایش دهد.
ماهیت اعتیادآور شبکه های اجتماعی با ترشح دوپامین، مرکز پاداش مغز را فعال می کند. این یک ماده شیمیایی “احساس خوب” است که با فعالیت های لذت بخش مرتبط است. وقتی چیزی را پست می کنیم، دوستان و خانواده ما می توانند آن را “لایک” کنند و به ما دوپامین را افزایش دهند. با این حال، زمانی که ما آن تشویق یا تایید را دریافت نکنیم، می تواند بر احساس خود و کفایت ما تاثیر بگذارد.
فیلترها:
شبکه های اجتماعی به شدت بر ظاهر فیزیکی تمرکز دارند. بسیاری از پلتفرم های رسانه های اجتماعی – مانند اسنپ چت، اینستاگرام و تیک تاک – گزینه استفاده از فیلتر روی یک تصویر را در اختیار کاربران قرار می دهند. فیلترها می توانند برای خنده عالی باشند، اما توانایی تغییر ظاهر فیزیکی و پنهان کردن عیوب می تواند توهمات نادرستی ایجاد کند. قرار گرفتن مداوم در معرض تصاویر تغییر یافته همچنین می تواند باعث شود که احساس خودآگاهی داشته باشید و از ظاهر خود متنفر شوید.
FOMO (ترس از دست دادن):
استفاده از شبکه های اجتماعی احساس FOMO را برای بسیاری از مردم افزایش می دهد. بررسی دوستان و خانواده خود از طریق رسانه های اجتماعی ممکن است به شما این احساس را بدهد که دیگران بیشتر از شما سرگرم می شوند یا زندگی بهتری دارند.
شبکه های اجتماعی اغلب به عنوان «حلقه برجسته» نامیده میشوند که بهترین بخشهای زندگی کاربر را نشان میدهد. با این حال، دسترسی به حلقههای برجسته دیگران میتواند احساس نارضایتی ما از زندگی روزمره خود را افزایش دهد. این می تواند بر عزت نفس تأثیر بگذارد، باعث اضطراب شود و ما را به استفاده بیشتر از رسانه های اجتماعی وادار کند. FOMO همچنین میتواند کاربران را وادار کند که مدام رسانههای اجتماعی را بررسی کنند تا آنچه را که اتفاق میافتد از دست ندهند.
زورگویی سایبری:
در سال 2020، 44 درصد از کل کاربران اینترنت در ایالات متحده گفتند که آزار و اذیت آنلاین را تجربه کرده اند. قلدری سایبری زمانی است که شخصی به طور مکرر و عمدی از طریق یک وسیله الکترونیکی فرد دیگری را مورد آزار و اذیت، بدرفتاری یا تمسخر قرار می دهد. می تواند به شدت بر عزت نفس و سلامت روان تأثیر بگذارد. پلتفرمهای شبکه های اجتماعی میتوانند کانونی برای آزار و اذیت سایبری و انتشار شایعات آزاردهنده، دروغها و سوءاستفادههایی باشند که میتوانند زخمهای عاطفی ماندگاری بر جای بگذارند.
راهکارهای مقابله با تاثیر شبکههای اجتماعی بر سلامت روان
حسابهایی را دنبال کنید که به شما احساس خوبی نسبت به خود و زندگیتان میدهند. مواردی را که استانداردهای زیبایی غیر واقعی یا خودگویی های منفی را ترویج می کنند، حذف کنید. از شبکه های اجتماعی فاصله بگیرید. زمانی را در خارج از منزل بگذرانید، با دیگران ارتباط برقرار کنید و در فعالیت هایی شرکت کنید که شادی و رضایت شما را به ارمغان می آورد.
نکاتی برای استفاده سالم از شبکه های اجتماعی
قبل از کلیک بر روی پیوندها یا باز کردن پیوست ها، دو بار فکر کنید
حتی اگر ایمیلی به نظر می رسد که از طرف شخصی است که می شناسید، مراقب پیوست ها باشید. برای جلوگیری از وارد شدن به یک موقعیت خطرناک دیجیتال، آن ثانیه اضافی را صرف کنید. به ایمیل پاسخ ندهید زیرا ممکن است هویت فرستنده به خطر افتاده باشد.
بررسی درخواست ها برای اطلاعات خصوصی
هر زمان که از شما خواسته می شود اطلاعات خصوصی (مال شما یا هر شخص دیگری) ارائه دهید، هویت درخواست کننده را تأیید کنید، حتی اگر به نظر می رسد فردی است که می شناسید. کلاهبرداران در نحوه جمع آوری اطلاعات برای سرقت اطلاعات و هویت باهوش هستند. حتی اگر فکر می کنید ایمن هستید، به طور منظم صورت های مالی و گزارش های اعتباری خود را بررسی کنید.
از رمزهای عبور خود محافظت کنید
هرگز رمزهای عبور خود را برای کسی فاش نکنید. آنها را طولانی، قوی، منحصر به فرد کنید و تا جایی که ممکن است از احراز هویت چند عاملی (MFA) استفاده کنید.
از یک مدیر رمز عبور مانند LastPass یا RoboForm استفاده کنید.
از رمزهای عبور مختلف برای حساب های مختلف استفاده کنید.
از رمزهای عبور مختلف برای محل کار و خانه استفاده کنید.
اجازه ندهید برنامه ها و وب سایت ها رمزهای عبور شما را به خاطر بسپارند.
از وسایل خود محافظت کنید!
هنگامی که در مکان های عمومی هستید مراقب وسایل خود باشید. قبل از رفتن، وسایل را قفل کنید یا با خود ببرید، حتی اگر فقط برای یک ثانیه دور باشید. وقتی سر کار هستید، منطقه خود را ایمن کنید و صفحه رایانه خود را قبل از ترک میز قفل کنید. گوشی و سایر وسایل قابل حمل خود را با خود ببرید.
دستگاه ها، مرورگرها و برنامه های خود را به روز نگه دارید
در خانه، بهروزرسانیهای نرمافزار را خودکار کنید و بهطور دورهای دستگاههای خود را راهاندازی مجدد کنید تا اطمینان حاصل کنید که بهروزرسانیها به طور کامل نصب شدهاند. UC Davis Health IT به روز رسانی و راه اندازی مجدد ایستگاه کاری را مدیریت می کند.
پشتیبان گیری از فایل های حیاتی
نسخه های پشتیبان را در مکانی جدا از نسخه اصلی ذخیره کنید و به صورت دوره ای آنها را آزمایش کنید. برای فایلهای کاری حیاتی، از گزینههای ذخیرهسازی که توسط UC Davis Health IT تأیید شدهاند، استفاده کنید. برای فایلهای شخصی، یک نسخه پشتیبان را در یک درایو جداگانه (به عنوان مثال، ابر یا USB رمزگذاری شده) ذخیره کنید تا به طور ایمن ذخیره شود.
اطلاعات حساس را زمانی که دیگر مورد نیاز نیست حذف کنید
کارمندان UC باید از برنامه حفظ سوابق UC پیروی کنند که مدت زمان نگهداری سوابق و زمان نابودی آنها را مشخص می کند.
اگر مشکوک است گزارش دهید!
نحوه تشخیص کلاهبرداری های مشکوک و سایر فعالیت های مشکوک را بیاموزید. در محل کار، ایمیل های مشکوک باید به عنوان پیوست ارسال شوند.
چگونه بر اعتیاد به شبکه های اجتماعی غلبه کنیم؟
با خانواده و دوستان وقت بگذرانید…
با آنها صحبت کنید، در فعالیت هایی که از آنها لذت می برید غافل شوید و به تمام حرف های آنها گوش دهید. برای غلبه بر اعتیاد خود به شبکه های اجتماعی، برنامه ریزی کنید که زمان بیشتری را با آنها بگذرانید. این می تواند به عنوان منحرف کننده خوبی از دنیای دروغینی باشد که برای خود ساخته اید.
استراتژیهایی برای مقابله با اعتیاد به اینترنت/شبکه های اجتماعی
- به سم زدایی دیجیتال بروید. شروع کنید به کاهش مدت زمانی که قصد دارید به اینترنت/شبکه های اجتماعی دسترسی داشته باشید.
- زمانی را دور از صفحه تلفن همراه بگذرانید.
- یک طرح اضطراری تنظیم کنید.
- لیست مخاطبین و دسترسی خود را کاهش دهید.
راه های استفاده ایمن از شبکه های اجتماعی
یک راه عالی برای بهبود رابطه خود با شبکه های اجتماعی و کمک به کاهش اثرات منفی این است که زمان صفحه نمایش روزانه خود را کاهش دهید. نکاتی برای کاهش زمان صفحه نمایش عبارتند از:
محدودیت های زمانی را در برنامه های شبکه های اجتماعی در تنظیمات تلفن خود تنظیم کنید
ساعات خاصی را برای استفاده از شبکه های اجتماعی تعیین کنید
به لیست دوستان و فالوورهای خود نگاهی بیندازید و افرادی را که حساب های کاربری آنها باعث می شود نسبت به خودتان احساس بدی داشته باشید، از دوستی خارج کنید.
رضایت و شادی را خارج از شبکه های اجتماعی بیابید!
ارتباطات و فعالیت های حضوری را برای کمک به بهبود سلامت روان خود در اولویت قرار دهید. این همچنین می تواند منجر به کاهش زمان نمایشگر شود.
فعالیت هایی را بیابید که خارج از تلفن شما را برآورده می کند. پیادهروی، پیکنیک با دوستان، نقاشی، ترشی، مطالعه یا پیادهروی با سگتان میتواند راههای عالی برای برقراری ارتباط با دیگران باشد. فعالیت هایی که از آنها لذت می برید می توانند سلامت جسمی و روانی شما را نیز بهبود بخشند.
رابطه مثبت با شبکه های اجتماعی برای شما شخصی است. برای ارزیابی استفاده از رسانه های اجتماعی و تأثیر آن بر شما وقت بگذارید. انجام هر اقدامی برای محدود کردن زمان نمایشگر یا بهبود رابطه با تلفنتان می تواند بر سلامت روان شما تأثیر مثبت بگذارد.
دانستن اینکه چه زمانی باید با یک متخصص تماس بگیرید، ممکن است سخت باشد. اگر شما یا یکی از عزیزانتان به شدت با مشکلات سلامت روانی دست و پنجه نرم می کنید، با ارائه دهنده مراقبت های اولیه خود تماس بگیرید تا در مورد درمان های اضطراب، افسردگی یا سایر مسائل صحبت کنید.
جنبههای مثبت تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان
شبکه های اجتماعی جزء برنامههای روزمره ما شدهاند: ما با اعضای خانواده و دوستان تعامل میکنیم، دعوتنامهها را برای رویدادهای عمومی میپذیریم، و برای ملاقات با افرادی که ترجیحات مشابهی را با استفاده از این پلتفرمها دارند، به جوامع آنلاین میپیوندیم. رسانه های اجتماعی از اوایل دهه 2000 راه جدیدی را برای تجارب اجتماعی باز کردند و امکانات ارتباطی را گسترش دادند.
طبق تحقیقات اخیر، افراد روزانه 2.3 ساعت را در شبکه های اجتماعی سپری می کنند. یوتیوب، تیک تاک، اینستاگرام و اسنپ چت در سال 2022 به طور فزاینده ای در بین جوانان محبوب شده اند و یک سوم فکر می کنند که زمان زیادی را در این پلتفرم ها صرف می کنند. زمان قابل توجهی که مردم در سراسر جهان در رسانه های اجتماعی می گذرانند، توجه محققان را به سمت مزایا و خطرات ویژه معطوف کرده است.
تحقیقات نشان می دهد که استفاده بیش از حد به طور عمده با بهزیستی روانشناختی کمتر مرتبط است. با این حال، یافتهها همچنین نشان میدهند که کیفیت و نه کمیت استفاده از رسانههای اجتماعی میتواند تعیین کند که آیا این تجربه سلامت روانی کاربر را بهبود میبخشد یا بدتر میکند. در این مجموعه، با ارائه دیدگاههای پژوهشی جامع در مورد اثرات مثبت و منفی، تأثیر استفاده از رسانههای اجتماعی بر سلامت روان را بررسی خواهیم کرد.
شبکه های اجتماعی میتوانند با تسهیل ارتباطات اجتماعی و حمایت همتایان، فرصتهایی را برای ارتقای سلامت روانی کاربران فراهم کنند. در واقع، جوامع آنلاین می توانند فضایی برای بحث در مورد شرایط سلامت، رویدادهای نامطلوب زندگی، یا چالش های روزمره فراهم کنند، که ممکن است حس انگ زنی را کاهش دهد و تعلق و حمایت عاطفی درک شده را افزایش دهد. دوستی های متقابل، تعاملات اجتماعی با پاداش و شوخ طبعی در رسانه های اجتماعی نیز استرس را در طول همه گیری COVID-19 کاهش داد.
جنبههای منفی تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان
چندین مطالعه به اثرات مضر استفاده از شبکه های اجتماعی بر سلامت روان اشاره کرده اند. نگرانیهایی مطرح شده است که شبکه های اجتماعی ممکن است منجر به نارضایتی از تصویر بدنی شوند، خطر اعتیاد و درگیری با زورگویی سایبری را افزایش دهند، به رفتارهای ناپسند کمک کنند و بر خلق و خوی تأثیر منفی بگذارند. استفاده بیش از حد باعث افزایش تنهایی، ترس از دست دادن و کاهش رفاه ذهنی و رضایت از زندگی شده است. کاربران در معرض خطر اعتیاد به رسانه های اجتماعی اغلب علائم افسردگی و اعتماد به نفس پایین را گزارش می کنند.
به طور کلی، یافتههای مربوط به تأثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان به برخی منابع ضروری برای بهزیستی روانشناختی از طریق پاداش دادن به تعاملات اجتماعی آنلاین اشاره کرد. با این حال، نیاز به افزایش آگاهی در مورد خطرات احتمالی مرتبط با استفاده بیش از حد وجود دارد که می تواند بر سلامت روان و عملکرد روزمره تأثیر منفی بگذارد. در مورد تأثیرات رسانه های اجتماعی بر مردم نه اتفاق نظر منفی و نه مثبت وجود دارد. با این حال، با آموزش سواد رسانههای اجتماعی به افراد، میتوانیم شانس آنها را برای داشتن تجربیات متعادل، ایمن و معنادار در این پلتفرمها به حداکثر برسانیم.
چه چیزی باعث استفاده شما از شبکههای اجتماعی میشود؟
- به کسب و کارها کمک می کند تا به آنها دسترسی پیدا کنند
- ارتباط با مردم
- اخبار
- شناخت برندها
- به اشتراک گذاری دانش
- آموزش و پرورش
- قابلیت اتصال
- ارتباط
علائمی از تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روحی و روانی
همه افراد متفاوت هستند و زمان مشخصی در رسانههای اجتماعی صرف نمیشود، یا تعداد دفعاتی که برای بهروزرسانیها بررسی میکنید، یا تعداد پستهایی که نشان میدهد استفاده شما در حال ناسالم شدن است، وجود ندارد. بلکه به تأثیر زمان صرف شده در رسانه های اجتماعی بر روحیه و سایر جنبه های زندگی شما و انگیزه های شما برای استفاده از آن مربوط می شود.
به عنوان مثال، استفاده شما از شبکه های اجتماعی ممکن است مشکل ساز باشد اگر باعث شود از روابط رو در رو غافل شوید، حواس شما را از محل کار یا مدرسه پرت کند، یا احساس حسادت، عصبانیت یا افسردگی در شما ایجاد کند. به طور مشابه، اگر انگیزه استفاده از رسانههای اجتماعی را دارید، فقط به این دلیل که بیحوصله یا تنها هستید، یا میخواهید چیزی برای حسادت یا ناراحتی دیگران پست کنید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که عادتهای رسانههای اجتماعی خود را دوباره ارزیابی کنید.
شاخص هایی که رسانه های اجتماعی ممکن است بر سلامت روان شما تأثیر منفی بگذارند عبارتند از:
صرف زمان بیشتری در شبکه های اجتماعی نسبت به دوستان دنیای واقعی. استفاده از رسانه های اجتماعی جایگزینی برای بسیاری از تعاملات اجتماعی آفلاین شما شده است. حتی اگر با دوستانتان بیرون بروید، باز هم احساس میکنید که نیاز دارید مدام رسانههای اجتماعی را بررسی کنید، اغلب به دلیل این احساس که دیگران ممکن است بیشتر از شما سرگرم شوند.
مقایسه نامطلوب خود با دیگران در شبکه های اجتماعی. شما عزت نفس پایین یا تصویر بدنی منفی دارید. حتی ممکن است الگوهای اختلال در غذا خوردن داشته باشید.
تجربه زورگویی سایبری. یا نگران این هستید که هیچ کنترلی بر چیزهایی که مردم درباره شما پست می کنند ندارید.
حواس پرتی در مدرسه یا محل کار. شما برای پست کردن محتوای منظم در مورد خود، دریافت نظر یا لایک در مورد پست های خود، یا پاسخ سریع و مشتاقانه به پست های دوستان احساس فشار می کنید.
وقت نداشتن برای خود اندیشی هر لحظه فراغت با درگیر شدن با رسانه های اجتماعی پر می شود و زمان کمی برای شما باقی می گذارد تا در مورد اینکه چه کسی هستید، چه فکر می کنید یا چرا رفتار می کنید، چیزهایی که به شما اجازه می دهد به عنوان یک فرد رشد کنید.
درگیر شدن در رفتارهای مخاطره آمیز به منظور به دست آوردن لایک، اشتراک گذاری یا واکنش های مثبت در رسانه های اجتماعی. شما شوخی های خطرناک بازی می کنید، مطالب شرم آور پست می کنید، دیگران را مورد آزار و اذیت سایبری قرار می دهید، یا هنگام رانندگی یا در موقعیت های ناامن دیگر به تلفن خود دسترسی پیدا می کنید.
از مشکلات خواب رنج می برند. آیا شب ها، اول صبح یا حتی وقتی شب از خواب بیدار می شوید، شبکه های اجتماعی را چک می کنید؟ نور تلفن ها و سایر دستگاه ها می تواند خواب شما را مختل کند که به نوبه خود می تواند تأثیر جدی بر سلامت روان شما داشته باشد.
بدتر شدن علائم اضطراب یا افسردگی. به جای کمک به کاهش احساسات منفی و تقویت خلق و خوی خود، پس از استفاده از رسانه های اجتماعی بیشتر احساس اضطراب، افسردگی یا تنهایی می کنید.
چگونگی بهبود تاثیر شبکههای اجتماعی بر سلامت روان
- محدودیت های زمانی را در برنامه های رسانه های اجتماعی در تنظیمات تلفن خود تنظیم کنید.
- ساعات خاصی را برای استفاده از شبکه های اجتماعی تعیین کنید.
- به لیست دوستان و فالوورهای خود نگاهی بیندازید و افرادی را که حساب های کاربری آنها باعث می شود نسبت به خودتان احساس بدی داشته باشید، از دوستی خارج کنید.
تأثیر شبکههای اجتماعی بر سلامت روانی دانش آموزان
شبکه های اجتماعی می تواند حواس پرتی قابل توجهی از مسئولیت های تحصیلی باشد. ممکن است دانشآموزان به جای تمرکز بر روی تکالیف مدرسه، ساعتها را در فیدهای خود صرف کنند. این می تواند منجر به کاهش بهره وری، مدیریت ضعیف زمان و در نهایت کاهش عملکرد تحصیلی شود.
وظایف والدین برای محافظت از فرزندشان در مقابل رسانه های اجتماعی
با فراگیر شدن فناوری و اینترنت، قابل درک است که بسیاری از کودکان به عنوان بومی دیجیتال و کاربران مشتاق رسانه های اجتماعی بزرگ می شوند. یک مطالعه تحقیقاتی Pew نشان داد که 95٪ از نوجوانان گوشی هوشمند دارند، در حالی که 90٪ به کامپیوتر یا لپ تاپ دسترسی دارند. همان مطالعه گزارش داد که 54 درصد از نوجوانان می گویند که ترک رسانه های اجتماعی برایشان دشوار است، در حالی که 50 درصد از والدینی که بچه های بین 10 تا 12 سال دارند می گویند فرزندانشان در نیمه اول سال 2021 از رسانه های اجتماعی استفاده کرده اند. منبع: CNN)
با چنین استفاده گسترده از رسانه های اجتماعی، بسیاری از والدین به حق نگران تأثیرات این پلتفرم ها هستند و تعجب می کنند که چگونه می توانند از فرزندان خود محافظت کنند. اقدامات بسیاری وجود دارد که والدین می توانند برای اطمینان از استفاده ایمن فرزندان از رسانه های اجتماعی انجام دهند، از جمله گفتگو در مورد رفتار آنلاین و استفاده از کنترل های والدین. با این حال، همچنین مهم است که والدین بدانند که چرا کودکان از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، و چرا باید در حین نظارت بر استفاده فرزندانشان از مجموعه قوانین خود تبعیت کنند.
پلتفرمهای شبکه های اجتماعی، وبسایتها و برنامههایی هستند که در آن افراد از جمله کودکان و نوجوانان میتوانند با دیگران از جمله همسالان و غریبهها تعامل داشته باشند. در میان نوجوانان امروزی، محبوب ترین شبکه ها یوتیوب (95%)، تیک تاک (67%)، اینستاگرام (62%) و اسنپ چت (59%) هستند. سایر پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک و توییتر نیز توسط نوجوانان استفاده می شود، اما محبوبیت آنها در سال های اخیر کاهش یافته است.
بچهها از رسانههای اجتماعی به طرق مختلف استفاده میکنند، از پیامرسانی به دوستان و «ملاقات» با افراد جدید گرفته تا اشتراکگذاری زندگی روزمره و حتی یادگیری. به این ترتیب، رسانه های اجتماعی می توانند تأثیرات مثبتی بر روی کودکان داشته باشند. اینها ممکن است برای مثال شامل موارد زیر باشد:
- یادگیری استفاده و مدیریت فناوری از سنین پایین.
- توسعه مهارت های ارتباطی از طریق برقراری ارتباط با دوستان و خانواده.
- اطلاع از رویدادها و اخبار روز.
- انتخاب سرگرمی های جدید
- گسترش پایگاه دانش خود از طریق یادگیری مشارکتی.
- با کاوش در موسیقی، هنر و نویسندگی جدید، خلاقیت خود را افزایش دهید.
- تشویق استقلال و ایجاد اعتماد به نفس.
- کاهش احساس بیگانگی و انزوا.
- افزایش فرصت ها برای داوطلب شدن یا مشارکت در جوامع محلی.
- افزایش آگاهی فرهنگی
علیرغم این مزایا، این پلتفرم ها خطرات بالقوه زیادی را به همراه دارند. به این ترتیب، درک این نگرانی های رسانه های اجتماعی برای والدین بسیار مهم است. برخی از چالش های کودکان و رسانه های اجتماعی عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض محتوای نامناسب.
- ارتباط با غریبه ها و گرفتار شدن در موقعیت های خطرناک یا سازشکارانه.
- ردیابی و تعقیب موقعیت مکانی.
- سرقت هویت.
- هک کردن.
- فقدان حریم خصوصی.
- زورگویی سایبری.
یکی دیگر از نگرانیهای والدین و شبکه های اجتماعی، تأثیرات استفاده گسترده از رسانههای اجتماعی در بین کودکان است. اینها رفتارها و عاداتی هستند که در صورت عدم اجرای نکات ایمنی رسانه های اجتماعی برای والدین، می توانند در کودکان ظاهر شوند. برخی از رفتارهای نگران کننده که والدین باید به آنها توجه داشته باشند عبارتند از:
- زمان زیاد صفحه نمایش.
- اعتیاد به شبکه های اجتماعی.
- دوستان فقط آنلاین.
- افسردگی ناشی از آزار و اذیت اینترنتی یا انزوا.
- کناره گیری از زندگی اجتماعی.
- تحریک پذیری.
- اضطراب.
- عزت نفس پایین.
- تصویر بدن ضعیف.
- حواس پرتی از زندگی روزمره.
- بی علاقگی به سرگرمی های قبلی.
- بدتر شدن مهارت های ارتباطی یا اجتماعی.
قوانین شبکه های اجتماعی برای والدین
لازم نیست که کودکان و رسانه های اجتماعی یک جفت ناسازگار باشند. با این حال، والدین باید استفاده فرزندان خود از شبکه های اجتماعی را راهنمایی کنند. در بسیاری از موارد، این ممکن است شامل قرار دادن کودکان در معرض رسانههای اجتماعی و گفتگو در مورد استفاده از این پلتفرمها – و خطرات و مشکلات ذاتی آنها – بسیار قبل از اینکه بچهها حساب خود را ایجاد کنند، باشد. هنگامی که شروع به استفاده از این پلتفرمها مناسب است، پیروی از دستورالعملهای ساده رسانههای اجتماعی برای والدین میتواند به جلوگیری از بدترین اثرات رسانههای اجتماعی بر کودکان کمک کند. در اینجا چند ملاحظه وجود دارد:
- بدانید که فرزندان شما از کدام شبکه های اجتماعی استفاده می کنند.
- محدودیتهای سنی قانونی برای هر پلتفرم رسانههای اجتماعی در حال استفاده را بدانید – قانون محافظت از حریم خصوصی آنلاین کودکان (COPPA) استفاده از رسانههای اجتماعی را برای کودکان بالای ۱۳ سال محدود میکند.
- سوال بپرسید، اما به روشی غیرتهاجمی – علاقه واقعی خود را به آنچه آنلاین می بینند و با چه کسی صحبت می کنند نشان دهید.
- در صورت لزوم، از کنترلهای والدین در دستگاهها و حسابهای رسانههای اجتماعی فرزندانتان استفاده کنید.
- با بچه ها در مورد اهمیت حفظ دوستی های حضوری و تعاملات اجتماعی در زندگی واقعی و همچنین آنلاین صحبت کنید.
- ارتباطات رسانه های اجتماعی کودکان را تأیید کنید – به آنها بیاموزید حساب های جعلی را شناسایی کنند.
- درباره آنچه مناسب است در رسانه های اجتماعی به اشتراک بگذارید – توضیح دهید که همه چیز آنلاین دائمی است، حتی اگر حذف شود.
- در مورد روشهای مناسب اقدام آنلاین گفتگوهای باز داشته باشید—برای بچهها مهم است که بفهمند آزار سایبری چیست، چگونه آن را تشخیص دهند و تأثیراتی که میتواند داشته باشد.
- بچهها باید به والدین و رسانههای اجتماعی خود به عنوان یک چیز خوب نگاه کنند—الگوی رفتار خوب.
- ارزش زمان بدون فناوری یا بدون صفحه نمایش را به بچه ها آموزش دهید.
- با بحث در مورد سلامت روان، آزار و اذیت اینترنتی، احساس انزوا و نیاز به مقایسه، به اثرات رسانه های اجتماعی بر کودکان بپردازید.
دلایل استفادهی نادرست از شبکههای اجتماعی
برخی از دلایلی که منجر به سوء استفاده از شبکه های اجتماعی می شود عبارتند از مشکلات در روابط بین فردی، اعتیاد، عقاید بدون سانسور و کنترل ناقص والدین. والدین باید از استفاده فرزندانشان از این ابزارها آگاه باشند تا از ابتلای آنها به عادات ناسالم جلوگیری کنند.
اصلاح رفتار استفاده از شبکههای اجتماعی با هدف بهبود سلامت روان
- با دیگران ارتباط برقرار کنید.
- به یک گروه آنلاین بپیوندید.
- برخی از مرزها را تعیین کنید.
- ارتباط با مردم IRL.
- روی حقایق تمرکز کنید.
- فید خود را پاک کنید.
نکاتی برای اجتناب از تاثیر شبکههای اجتماعی بر سلامت روان
- زمان خود را در برنامه ها پیگیری کنید.
- اعلانها را خاموش کنید.
- حذف برنامه های رسانه های اجتماعی از صفحه اصلی.
- در جایی که از تلفن خود استفاده نمی کنید، مانند اتاق خوابتان بعد از یک زمان معین، سر میز شام، یا جمعه صبح، «منطقه بدون تلفن» و «بدون زمان تلفن» را تنظیم کنید.
آیا شبکههای اجتماعی را با زندگی واقعی جایگزین کردهاید؟
در اینجا 46 کار مفیدی وجود دارد که می توانید امروز به جای پیمایش روی گوشی خود انجام دهید. ما امیدواریم که آنها به شما انگیزه دهند تا شروع کنید به اولویت بندی آنچه برای شما مهم است!
- آلبوم عکس را با یک دوست یا یکی از عزیزان ورق بزنید
- لغو اشتراک ایمیل های تبلیغاتی ایمیل
- یک قرار قهوه با یک دوست برنامه ریزی کنید
- عکس ها را از رول دوربین خود حذف کنید
- نخ دندان بکشید
- زود بخوابید
- قدم بزن
- یک یادداشت تشکر بنویسید
- یک مجله بخوانید
- یک هدف روزانه را در لیست تمایل خود بررسی کنید
- میز کنار تخت خود را مرتب کنید
- فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید و یک چیز را در لیست کارهایتان بررسی کنید
- بیانیه ماموریت رسانه های اجتماعی را بنویسید
- ظرف ها را بشویید
- از میان انبوهی از آشغال ها مرتب کنید
- تختت را مرتب کن
- ده تکه لباس را برای اهدا انتخاب کنید
- کتاب بخوانید
- یک زبان جدید یاد بگیرید
- به بهترین دوستت زنگ بزن
- دیگری مهم خود را ببوس
- زباله ها را بیرون بیاورید
- امور مالی خود را مرتب کنید
- برای همسایه خود یک خوراکی شیرین درست کنید
- به کتابخانه بروید و یک کتاب جدید را بررسی کنید
- کلمه را بنویس
- انباری خود را تمیز کنید
- با کودک خود یک پازل انجام دهید
- اهداف خود را بنویسید
- ماشین ظرفشویی را خالی کنید
- یک دستور غذای جدید را برای امتحان انتخاب کنید
- چند عکس مورد علاقه خود را برای نمایش چاپ کنید
- یک گردهمایی در خانه خود برنامه ریزی کنید
- ورزش کنید
- ذهن خود را با یک زباله مغزی شلوغ کنید
- یک مجله قدردانی راه اندازی کنید
- به پنج ایمیل در صندوق ورودی خود پاسخ دهید
- کابینت حمام خود را مرتب کنید
- برای پاسپورت اقدام کنید
- وعده های غذایی خود را برای هفته آماده کنید
- به پیامک های خود پاسخ دهید
- یک بار لباسشویی را شروع کنید
- کشوی آشغال خود را تمیز کنید
- یک سخنرانی TED را تماشا کنید
- میز خود را مرتب کنید
- یک لیست پخش الهام بخش بسازید
آیا در شبکههای اجتماعی کاربری فعال هستید یا منفعل؟
کاربر فعال فردی است که به طور منظم با پلتفرم های شبکه های اجتماعی درگیر است و از آن استفاده می کند. چهار نوع معیار برای اندازه گیری کاربران فعال عبارتند از کاربران فعال روزانه (DAU)، کاربران فعال هفتگی (WAU)، کاربران فعال ماهانه (MAU) و نسبت کاربر فعال روزانه به کاربر فعال ماهانه.
آیا حضور در شبکههای اجتماعی باعث میشود از زندگیتان ناامید شوید؟
نشان داده شده است که رسانه های اجتماعی با اضطراب و افسردگی مرتبط هستند. این همبستگی می تواند مربوط به ارتباط نوجوانان به صورت آنلاین باشد تا حضوری، و باعث می شود آنها احساس انزوای اجتماعی کنند.
پلتفرم های اصلی شبکه های اجتماعی
فیسبوک
فیس بوک یک شبکه اجتماعی است که به کاربران اجازه می دهد با افراد، مشاغل و سازمان ها ارتباط برقرار کنند. آنها می توانند به روز رسانی ها را ارسال کنند و به پست های دیگران پاسخ دهند. آنها می توانند عکس ها و پیوندهایی به محتوای آنلاین را به اشتراک بگذارند. کاربران می توانند به صورت زنده چت کنند و ویدیوها را آپلود و به اشتراک بگذارند.
کاربران همچنین می توانند مستقیماً از طریق مسنجر فیس بوک با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. آنها میتوانند به گروههایی با علایق مشابه بپیوندند و از فعالیتهای دوستان و صفحاتی که برای دنبال کردن انتخاب میکنند مطلع شوند.
فیس بوک به گونه ای طراحی شده است که باز و اجتماعی باشد. با این حال، در حالی که این پلتفرم محتوای در دسترس عموم را تشویق میکند، کنترلهای حریم خصوصی نیز دارد که میتواند دسترسی، به عنوان مثال، دوستان را محدود کند.
فیس بوک در سال 2004 توسط مارک زاکربرگ در حالی که او به دانشگاه هاروارد می رفت ایجاد شد. امروزه متعلق به Meta Platforms (که زاکربرگ مدیر عامل آن است) است. فیسبوک بزرگترین شبکه اجتماعی جهان است که روزانه حدود 2 میلیارد کاربر فعال دارد.
اینستاگرام
اینستاگرام یک شبکه اجتماعی است که بر روی اشتراک گذاری رسانه های بصری مانند عکس و فیلم تمرکز دارد. این شبیه به فیس بوک است که کاربران یک پروفایل ایجاد می کنند و یک فید خبری دارند. این به آنها امکان می دهد رسانه هایی را بارگذاری کنند که می توانند با فیلترها ویرایش شوند و با هشتگ ها و برچسب های جغرافیایی سازماندهی شوند. پست ها را می توان به صورت عمومی یا با دنبال کنندگان به اشتراک گذاشت.
کاربران می توانند محتوای کاربران دیگر را مرور کنند، محتوای پرطرفدار را مشاهده کنند و دیگران را دنبال کنند. علاوه بر این، آنها می توانند محتوایی را که دیگران آپلود می کنند به فید شخصی خود اضافه کنند. با گذشت زمان، اینستاگرام ویژگی های جدیدی مانند استوری اینستاگرام، حلقه های اینستاگرام و دسترسی به خرید را اضافه کرد.
اینستاگرام قابلیت پیام رسانی مستقیم خود را دارد. علاوه بر این، فیسبوک مسنجر توسط اینستاگرام گنجانده شده است تا کاربران بتوانند هنگام حضور در اینستاگرام به مخاطبین فیس بوک پیام ارسال کنند.
اینستاگرام در سال 2010 توسط کوین سیستروم و مایک کریگر تأسیس شد. در سال 2012 توسط متا (فیسبوک سابق) خریداری شد. اینستاگرام 6.68 میلیارد بازدید در ماه دارد.
ایکس
X یک شبکه اجتماعی است که به افراد اجازه می دهد با پیام های کوتاهی به نام توییت ارتباط برقرار کنند. پلتفرم اجتماعی توییت ها را به 280 کاراکتر برای پایه و 25000 کاراکتر برای حق بیمه محدود می کند. کاربران پستهایی را منتشر میکنند (که قبلاً «توئیت» بودند) که ممکن است برای خوانندگان مفید، جالب یا حتی تحریککننده باشد.
بسیاری از مردم از X برای یافتن افراد و شرکتهایی که محتوای جذاب، مهم یا خبرساز پست میکنند استفاده میکنند و آنها را دنبال میکنند تا جریان توییتهایشان را برای بهروزرسانی دریافت کنند.
پست کردن (یا “توئیت”) گاهی اوقات به عنوان میکروبلاگینگ شناخته می شود. با توانایی کاربران در اسکن و توزیع سریع، راحت و کارآمد محتوا متمایز است. این ممکن است به دلیل محبوبیت آن در بین کسانی باشد که می خواهند (یا نیاز دارند) پیام های زیادی را به دنیا برسانند و کسانی که می خواهند این گونه های اجتماعی یا اخباری را دنبال کنند.
X توسط روزنامه نگاران حرفه ای و شهروند، سیاستمداران، افراد مشهور، بازاریابان و غیره استفاده می شود. این توییتر در سال 2006 توسط جک دورسی، نوآ گلس، بیز استون و ایوان ویلیامز تأسیس شد و در اکتبر 2022 توسط ایلان ماسک خریداری شد. او در جولای 2023 نام آن را به “X” تغییر داد. اکنون متعلق به X است. Corp.، یکی از شرکت های هلدینگ ایلان ماسک.
پینترست
پینترست یک سایت شبکه اجتماعی است که ذخیره و به اشتراک گذاری تصاویر را با استفاده از پینبرد مجازی ترویج می کند. این یک پلت فرم نوآورانه است که فهرست نویسی و سازماندهی اطلاعات معنادار را برای افراد تسهیل می کند.
با Pinterest، دارندگان حساب با مرور وب یا خود Pinterest تصاویر را پیدا می کنند. سپس آنها آن تصاویر را به پینبرد آنلاین پین میکنند (یا ذخیره میکنند). میتوان پینبردهای متعددی را بر اساس یک موضوع تنظیم و سازماندهی کرد.
پس از ایجاد و ساخت تابلوهای خود برای فهرست کردن ایده ها و علایق، کاربران می توانند هر زمان که بخواهند به آنها دسترسی داشته باشند. با کلیک بر روی تصویر اطلاعات مربوط به آن نشان داده می شود.
Pinterest توسط Ben Silbermann، Paul Sciarra و Evan Sharp در سال 2009 ایجاد شد. Pinterest, Inc مالک آن است و مدیر عامل آن Bill Ready است. پینترست در سال 2022 حدود 450 میلیون کاربر فعال ماهانه در سراسر جهان گزارش کرده است.
چرا شبکه های اجتماعی مهم هستند؟
شبکههای اجتماعی مهم هستند زیرا به افراد اجازه میدهند تا روابطی را ایجاد کنند که ممکن است به دلیل فواصل مکان و زمان ممکن نباشد. آنها همچنین در هنگام استفاده برای اهداف روابط عمومی، بازاریابی و تبلیغات به افزایش بهره وری کسب و کار کمک می کنند.
Hosein
عالی